fredag, juni 25

Att sy egna tygblöjor

Nu har jag testat lite olika sätt att sy tygblöjor, så jag tänkte sammanfatta mina åsikter. Detta har jag kommit fram till hittills när jag sytt och A använt blöjorna.

Material:
PUL (laminerat tyg): PolyesterPUL är helt klart bäst till yttermaterial i blöjorna enligt mig. Tunnt, andas och lätt att tvätta. BomullsPUL är inte lika bra som Polyester eftersom bomullen kan suga upp vätska och bli fuktig. Jag har dock inte testat fleece eller ull, eftersom PULen helt uppfyller mina behov.

Kardborre: Kardborren går lätt att sätta på och är lätt att sy dit. Det behövs inga extra verktyg. Men det är skillnad mellan kardborre och kardborre, vissa är hårdare och av sämre kvalité. Jag köpte på vanlig sybutik och den har fungerat bra, fast den är hård. Men en mjukare är nog att föredra. Nackdelen är att de slits snabbt och kan slita på andra blöjor och kläder i tvätten (fast jag satt fast dem så har de ibland släppt och fastnat i annat)
Knappar: Är helt klart min favorit, eftersom den håller bättre och sliter inte på annat i tvätten. När bebisen är större så är det också svårare att ta av sig en knappblöja än en kardborre. Nackdelen är att du måste ha ett verktyg och att knapparna måste beställas eftersom plastknappar inte finns i tygbutikerna.

Innermaterial:
Microfleece: mjukt och skönt mot bebisens hud. Lätt att sy i och lätt att hitta. Men tyget är ganska tjockt och blöjan blir inte så smidig. Efter tvätt blir fleecen nopprig, och tyget slits mycket vid torktumlande.
Polyestertyg: köpte ett polyestertyg från Eurokangas som innertyg och det fungerar bra, är tunnt och lätt att sy med. Nackdelen är att ena sidan tenderar att bli nopprig.
Coolmax: Jag har sytt med två olika coolmax. En som jag köpt gennom en coop från Wanoo och en som jag köpt från Myllymuksut. Båda är av liknande kvalité. Myllymuksut kanske är något stadigare och känns inte blöt när bebsien kissat. Coop coolmaxen känns blöt när bebisen kissat, men torkar snabbt. Båda tygerna är lite svårare att sy med eftersom de är tunna och sladdriga. Men resultatet är värt det. Detta material är det bästa innertyget enligt mug, eftersom blöjan blir tunn och smidig. Tyget torkar fort och känns svalt och torrt mot huden (speciellt Myllymuksuts)
Bambucollege: Detta tyg suger upp bra med vätska och passar bra till innermaterial och inläggsmaterial. som innermaterial gör den blöjan lite tjockare och tyget blir blött. Mjukt mot huden och miljövänligt med bambu. Fungerar mycket bra till inlägg, 6-7 lager håller kiss bra. Bambu ska dessutom bli rent i 40 grader, men jag har endast tvättat i högre temperaturer. Tyget är lätt att sy i.

Resår:
Inrullad:
inrullad resår fungerar bäst i allt i ett blöjor eller i pockets med grövre material som insida. När jag sytt inrullad resår med t ex coolmax, så har resåren rullat ut istället för in. Jag tänker mig att det beror på att PULen är så pass mycket tjockare och då drar med sig innertyget.
Fastsydd: Här har jag fått bäst resultat med lastin. När jag använt vanlig resår så har den efter ett tag blivit uttänjd. Denna form fungerar bäst ihop med inrullad resår. Lätt att sy i vanlig resår, eftersom den sträckts till max. Lastin är lite knepigare. Men efter att ha testat några gånger så får man in känslan av hur mycket den ska sträckas.
Sy kanal: Denna är min favorit. Jag tycker den blir snygg och hålls på plats. Det krävs lite övning för att det ska bli riktigt bra. Kanalen får inte vara för stor eller för liten.

Olika blöjmodeller:
Tvättpocket: Mitt namn på pocketöppning i mitten av blöjan. Öppningen hålls på plats av barnets rumpa. I tvätten faller inlägget ut, vilket gör att du slipper ta i kissigt inlägg. Bäst resultat fick jag med polyestertyget, eftersom coolmaxtyget är lite sladdrigt så kan den öppna sig lite när barnet har på sig blöjan. Polyestertyget hålls bättre på plats.
AIO: Allt i ett. Bekvämt att bara sätta på och ta av. Inget stoppande av inlägg. Men tar låång tid att torka
Pocket: Lättast att sy med vanlig pocketöppning bak. Torkar snabbt, (beroende på material). Behöver stoppas med inlägg och sedan tas ut före tvätt.
AI2: Min favorit just nu. En ytterbyxa av PUL och inlägg som kan bytas utan att ytterbyxan byts. Mina kan A använda till tre kissningar innan jag bytt byxa. Mindre tvätt och mindre påverkan på miljön.

Det var väl allt, eller ja, säkert har jag glömt något. Jag får fylla på mer sen...

2 kommentarer:

  1. Kul inlägg med dina erfarenheter och synpunkter! Vill bara säga att vi aldrig tar ut inläggen ur pocketblöjsen förrän efter tvätt, det går alldeles utmärkt. Inlägget ligger ofta kvar i blöjan men det blir rent. Och vad är fördelen med Ai2 mot formsydd + ytterbyxa?
    :-)
    Jenny

    SvaraRadera
  2. Aha.. Vi har alltid tagit ut inläggen, ska nog testa med din variant. Blir det rent för er borde det ju funka för oss. Jag har inte gillat att ta ut inläggen ändå. :)
    AI2 är enklare att sy helt enkelt, men annars fungerar det likadant som formsydd + ytterbyxa.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails